Fietsen


The Berghotel Franzenshöhe is closed, we are renovating!
Thank you all for a great season Karin &Team.

Niet alleen voor ambitieuze wielrenners

Of het nu met renfiets of mountainbike is, met of zonder bagage, de Passo Stelvio zal altijd een uitdaging zijn. De 48 haarspeldbochten van de Passo Stelvio zijn een must voor elke ambitieuze wielrenner.

Een eerste pauze om kracht te verzamelen vindt men in het Berghotel Franzenshöhe, in bocht 22. Vanop het terras voor het hotel heeft men een mooi overzicht over de 21 overblijvende bochten, die verder tot de pashoogte voeren. Voor vele fietsers, bijzonder voor mountainbikers, betekent het berghotel Franzenshöhe na een lange dag op de fiets het einde van de etappe. Vooral de ontspanning in het zwembad en de sauna, een goed avondeten en ontbijt, fris gewassen kledij (tegen kleine vergoeding) en de gezelligheid aan de kachel in de bar zijn van onschatbare waarde. Morgen kan het resterende deel tot de pashoogte overwonnen worden, voor het dagverkeer begonnen is.

Een bijzondere dag is de door het Nationaal Park georganiseerde motorvrije dag op de Passo Stelvio. De koningin van de Alpenpassen is op deze dag enkel voor fietsers geopend. Tijdens de laatste autoloze dag op de Passo Stelvio maakten bijna 6000 fietsers van deze gelegenheid gebruik, een fascinerend gezicht! Het tennisveld van Franzenshöhe wordt op deze dag tot fietsenstalling omgetoverd. Bij muziek en lekker eten wisselen de fietsers voor het hotel ervaringen uit.

Wie het gezellig hebben wil, kann met de fiets of met de bus naar het dal rijden, in het dal een fiets uitlenen en langs de Via Claudia Augusta door de Vinschgau fietsen. Voor families heeft de nieuwe Vinschger Trein een aantrekkelijk aanbod. Voor ongeveer € 14 kan men een fiets uitlenen en met de trein terugrijden.

De Franzenshöhe is dankzij zijn ligging en de busverbinding ideaal voor vele daguitstappen op de fiets.

Enkele voorstellen

De klassieker Passo Stelvio een keertje anders:
Van de Franzenshöhe overwint men de 21 haarspeldbochten tot de pashoogte, dan gaat het aan de andere kant ongeveer 3 kilometer tot de Zwitserse grens. Hier rijdt men langs de Umbrail naar Santa Maria, dan via Taufers richting Glurns en Prad. Dan gaat het via Trafoi weer naar de Franenshöhe. Door de relatief geringe stijging is de rit niet te zwaar, maar door de hoogte is een goede conditie toch onontbeerlijk.


Mountainbike: Furkelhütte
Vanop de Franzenshöhe tot Gomagoi volgt men de Passo Stelvio, dan buigt men links af richting Stilfs. Voor het dorp volgt men de weg richting sportterrein, die tot de laatste boerderijen op ongeveer 1700 meter voert en uiteindelijk op de Prader Alm (2050m) komt. Van hier zijn het nog maar enkele minuten tot de Furkelhütte. De terugkeer naar de Franzenshöhe verloopt langs de Tartscheralm. Bij bocht 25 bereikt men terug de Passo Stelvio.


Mountainbike: (227) Passo Stelvio, Forcola, Lago Fraele - Val Mora
Vanop de Franzenshöhe rijdt men de korte rit tot de pashoogte, vandaar rijdt men tot het kruispunten Umbrailpas. Voor de grens gaat een klein Trail links naar de Bocchetta Forcola op 2700m.
Hier vindt men nog overblijfselen van oude stellingen uit de Eerste Wereldoorlog. Tot op de hoogte van ver over 3000m moesten de soldaten stellingen uitbouwen, wegen aanleggen en in ijzige wintertemperaturen overleven. Veel delen van de Alpen werden op de deze manier ontsloten. De wegen kunnen vandaag voor wandelingen en fietstochten gebruikt worden.
Aan de andere kant gaat het bergaf naar het Lago di Fraele, rechtdoor verder richting Val Mora. Over een groene grens bereikt men in Val Mora Zwitserland. Het dal van de Val Mora is een langgerekt hoogtedal, dat aan indianenfilmen herinnert. Bij drukkende temperaturen is een afkoeling aan de veetroggen of bergbeken meer dan welkom! Waterproblemen kent men in de Alpen niet, men kan zonder twijfelen elk water drinken. Nu volgt een grintpad naar het Münsterdal. De terugkeer verloopt over het Müstairtal naar de Italiaanse grens, tot Laatsch en Prad. De terugkeer naar Franzenshöhe kan afhankelijk van de conditie, per fiets of met de bus verlopen.


Mountainbike: (222) De gemakkelijke Obervinschgau Ronde
Deze rit start aan de noordkant van Prad, maar men kan ook vanop Franzenshöhe met de fiets naar Prad rijden. Via de Vinschgau Fietsroute Via Claudia Augusta bereikt men Glurns, het kleinste stadje van Europa. Op de markt in Glurns slaat men rechts af en verlaat de stad richting Schluderns. Voor de spoorwegovergang links afslaan, dan de fietsverbindingsweg richting Prader Sand volgen. Voor het station rijdt men rechts over de brug naar de Prader visvijvers, een recreatiezone van de Obervinschgau. Via Prader Sand, een voormalig stroomgebied, keert men terug naar Prad en de Franzenshöhe.


Met trein en fiets door de Vinschgau:
Het fiets- en mountainbikeconcept van de Vinschgerbahn is een bijzondere attractie voor groot en klein. De combinatie van trein en fiets is ideaal. De basisgedachte van dit concept wordt gevormd door een versterkt gebruik van de Vinschger fietsroute en gelijktijdig de verbinding tussen fiets en het nieuwe spoor.
Zoals algemeen bekend, kan de Vinschgau zich op een van de mooiste fietsroutes van Zuid-Tirol beroemen. De etappe Mals-Meran is niet alleen uitstekend door de ideale lijn licht bergafwaarts, maar is ook uitstekend voor een gastronomische en culturele ontdekkingsreis doorheen het landschap. In de belangrijkste stations zijn uitleendiensten voor fietsen voorzien. Daar kan men ook de zogenaamde ‘beleveniskaart’ kopen, waarin een treinkaart voor de etappe Mals/Meran en een huurfiets inclusief zijn. Zo kan men gecombineerde fiets-trein-uitstappen ondernemen, in beide richtinge, met telkens de mogelijkheid naar het dichtstbijzijnde station te fietsen en (deel)etappen met de trein te overbruggen.

Voor verdere informatie: www.mountainbiker.it