Motorsport


The Berghotel Franzenshöhe is closed, we are renovating!
Thank you all for a great season Karin &Team.

Motorrijden op de Passo Stelvio

Voor motorrijders is de Passo Stelvio een echte uitdaging en hoogtepunt. De totale lengte bedraag 49,24 kilometer, met 48 haarspeldbochten van Spondinig tot de pashoogte (2763m) en nog 34 erbij tot Bormio. De route verbindt drie dalen van de centrale Alpen: de Vinschgau in Zuid-Tirol, het Münsterdal in Graubünden en de Veltlin in Lombardije. De pas is ingebed tussen de drie landen Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Tot 1936, toen de Passo Stelvio nog een grote strategische en economische betekenis had, werd de weg het ganse jaar open gehouden voor het verkeer, dankzij een grote inspanning van de vele arbeiders. Nu is de straat echter van eind mei, begin juni tot de eerste zware sneeuwval in oktober geopend.

Voor de motorrijders, die van de heerlijke bergwereld van het Nationaal Park willen genieten, ligt hetBerghotel Franzenshöhe precies goed voor een kleine pauze met middageten, een kop koffie en eventueel ook een korter of langer verblijf. Sommige van onze gasten combineren het motorrijden met wandelingen, wat ontspannend werkt na lange dagen op de motor. Ook in het zwembad of de sauna kunnen de gasten prima relaxen. We bieden een speciale parkeerplaats voor de motors aan, net als een droogkamer voor natte kledij en uiteraard gezelligheid.

De ligging van het Berghotel Franzenshöhe in haarspeldbocht 22 is ideaal om vandaar talrijke motortouren en daguitstappen in de aangrenzende regio’s Lombardije en Graubünden te ondernemen. De Passo Stelvio is met 48 haarspeldbochten zeker een van de mooiste etappes. Franzenshöhe is bovendien ook het perfecte uitgangspunt voor een toch langs vele Alpenpassen, zoals de Bernina, Maloja, Gavia, Aprica, Umbrail, en vele andere.

Summary Passo Stelvio Road

Length: 49.24 km 
Altitude:  2,757m
48  hairpin turns from Prad to the Top of the Pass
34 curves from the top of the Stelvio to Bormio

The road connects three adjacent valleys: the Vinschgau in South Tirol, Graubünden in Switzerland and the Veltlin in Lombardy.
Open from the end of May until the beginning of November.

Een klein aanbod van mogelijke touren

Livigno Tour
Afhankelijk van het verkeer en de gekozen variant duurt deze tour ongeveer 4 uur, met een lengte van 140 kilometer.

Livigno is een taksvrije zone, waar men goedkoop benzine of diesel kan tanken. Sigaretten, sterke drank, suiker, cosmetica en enkele elektronische apparaten zijn aan gunstige prijzen aan te kopen. Wanneer men naar Livigno rijdt om in te kopen, is het aan te bevelen over de Passo Stelvio richting Bormio te rijden. Voor Bormio buigt men dan naar Livigno af. Op de terugweg kan men door de tunnel Munt la Schera naar Zwitserland rijden. De rit gaat dan over de Ofenpas door het nationaal park naar het Münsterdal. In Santa Maria kan men kiezen, of men terugkeert naar de Franzenshöhe over de Umbrailpas of via Taufers, Prad en Trafoi.


Gavia, Madonna di Campiglio Tour
Voor deze ongeveer 380 kilometer lange tour moet men ongeveer 8 uur uittrekken

Vanop Franzenshöhe gaat het langs de SS 38 over de Passo Stelvio naar Bormio. Daar aangekomen gaat het verder op de SS 300 naar de Passo Gavia richting Fraviano. In Fraviano rijdt men over de SS42 Statale del Tonale richting Pellizzano. In Pellizzano gaat het verder op de SS 239, via Campiglio richting Dimaro. Hier links afslaan en richting Madonna di Campiglio rijden. Het volgende oriëntatiepunt is Tione di Trento SS 237, waar het dan richting Bono verdergaat. Van daaruit rijdt men op de SS 669 richting Bagolino en Breno. Vanuit Breno gaat het verder naar Edolo, op de SS42, waar men dan richting Mono gaat. Vanhieruit over de Passo del Mortirolo richting Mazzo di Valtellina op de SS 38 naar Bormio. Dan opnieuw over de Passo Stelvio naar Franzenshöhe terug.Zwitserse tour
Duur: ongeveer 4 uur. Lengte: ongeveer 214 kilometer

Vanuit Franzenshöhe gaat het over de SS 38 naar Prad am Stilfserjoch. Daar slaat men de SP20 richting Glurns in. Voor Glurns gaat het naar Taufers en dan over de Zwitserse grens naar Münster op de SS41. Men volgt de Strasse 28 naar Fuldera en komt in Tschierv. In Zernez slaat men af op de 27 naar Brail, Madulain tot Samedan / Punt Murgal. Hier neemt men de 29, die naar het Bernina Hospiz leidt. Van hieruit bereikt men de Zwitsers-Italiaanse grens en langs Livigno, waar men dan naar Trepalle afdaalt. Verder naar Isolaccia, waar men de SS301 neemt tot Bormio. Hier dan langs de SS38 over de Passo Stelvio en naar Franzenshöhe.Aprica Tour
Duur: ongeveer 5u30, lengte: ongeveer 280 kilometer

De Zwitserse Tour kan ook tot Davos en St Moritz verlengd worden. Aan het Bernina Hospiz moet men dan richting La Rösa over de 29 richting Li Curt rijden. Aan de Zwitserse grens rijdt men rechtdoor naar Tirano (over de SS38A), waar men over de Aprica naar Edolo rijdt. Van daaruit gaat het over de SS42 Strada Statale del Tonale richting Ponte di Legno en de Gavia, waarlangs men terug naar Bormio komt. Vanuit Bormio over de Passo Stelvio tot Franzenshöhe is het niet meer ver.