Landschap


The Berghotel Franzenshöhe is closed, we are renovating!
Thank you all for a great season Karin &Team.

Nationaal Park Stelvio

Het Nationaal Park Stelvio is een van de grootste beschermde gebieden van de Alpen. Als alpine levensruimte omvat het alle typische geologische, botanische en culturele vormelementen. Hooggebergte met gletsjers, hangterrassen, dalbodems in combinatie met natuurlijke landschappen en een eeuwenlang verzorgd cultureel landschap met almen en bosbouw vormen grotendeels het uitzicht van het nationaal park.

Geografie

Geografisch strekt het Nationaal Park Stelvio zich over een oppervlakte van 135.000 ha uit en omvat het volledige bergmassief Ortler-Cevedale, inclusief zijdalen. In het noorden grenst het aan het Zwitserse Nationaal Park, in het zuiden aan het natuurpark Adamello-Brenta in Trentino en het regionale park Adamello in Lombardije. In het oosten bevindt zich het natuurpark van de Texelgroep.

Fauna

Het nationaal park is de levensruimte voor een heleboel dieren. Enkel wolven en beren zijn er niet, aangezien deze uitgeroeid werden. In de bergbossen leven herten, reeën, vossen, dassen, marters, eekhoorns en andere wilde dieren. De hoogalpine weiden en rotsen zijn leefomgeving voor gemzen, steenbokken en marmotten. Sneeuwhaas en sneeuwhaan, die in de winter en de zomer een andere kleur van vacht hebben, vallen met een beetje geduld ook te ontdekken. Het luchtruim wordt beheerst door bijzonder waardevolle vogelsoorten, zoals de steenarend, oehoe, zwarte specht, auerhaan, waterlijster, alpenkouw, ruisvoorn en dennenhanen. Daarbij komt dan nog de veelvoud aan vlinders, zoals de alpenapollo, om de nachtvlinders niet te vergeten. Zij zijn heel talrijk op de Franzenshöhe te bekijken. Een initiatief van het Nationaal Park Stelvio ligt aan de basis daarvoor, dat we de bijna uitgestorven baardgier opnieuw in vrije lucht kunnen bewonderen. En de alpensalamander is perfect aangepast aan de korte zomer van het hooggebergte.

Flora

Het Nationaal Park Stelvio is een paradijs voor bloemenliefhebbers. De veelvoud aan bloemen, gras, korstmos en andere mossen is bijzonder groot. In de verschillende hoogtegebieden vindt men een verscheidenheid aan plantensoorten. Zo zijn er de naaldbossen met sparren, lorken en dennen. Daarna komen de dwergstruikheide en de typische alpine grasverwanten zoals vanille-orchis, arnika en natuurlijk edelweis als bijzonder kleinood. In de rotsgebieden overleven kleine wonders zoals anjers, leeuwenbek of de gletsjerhanenvoet. Mossen dringen door tot in de gletsjergebieden.

Bergen en stenen

Bergtoppen, rotsen, gletsjers en water zijn de bepalende geografische vormelementen van het park. De Alpen vormden zich uit de Afrikaanse en Europese tektonische plaat, die in de oertijd over elkaar schoven. Metamorfe gesteenten van verschillende herkomst zijn over het ganse park verspreid, nadat ze door enorme hitte en druk ontstonden en aan de oppervlakte kwamen. Voorbeelden zijn schiefer in de Vinschgau, gneislagen bij Bormio of het marmer uit Laas. Verder vinden we rotsen die vooral uit kalk of dolomiet bestaan. Zij liggen bovenop de schierferlagen en vormen bijvoorbeeld de top van de Ortler.

Gletsjers

De aarde onderging ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden vijf opeenvolgende ijstijden, die wezenlijk aan de vorming van het landschap bijgedragen hebben. Daardoor ontstonden gletsjersgebieden die zich in de vorm van grote daltongen en U-vormige dalen uitstrekten. Tijdens hun smeltproces werden morenen en grintkegels gevormd, waardoor het Gardameer en het Comomeer ontstonden. De spectaculairste gletsjergebieden van het nationaal park bevinden zich aan de Passo Stelvio in onmiddellijke omgeving van het berghotel Franzenshöhe. De enorme hoeveelheden sneeuw en ijs vormen een waardevolle waterreserve, waaruit honderden bronnen, bruisende beken, stille meertjes en schuimende watervallen bevoorraad worden.

(Opmerking: Delen van deze tekst zijn in veranderde vorm ontleend aan de respectievelijke websites van het Nationaal Park Stelvio.)